Защо бебето ми плаче?

Бебетата не общуват с думи, така че родителите трябва да разчитат на други сигнали, за да различават нуждите на бебетата си. Когато бебетата са щастливи, те се отпускат, гукат и се кикотят. Когато са нещастни, те се напрягат и плачат.

Плачът на вашето бебе може да бъде труден за тълкуване в началото. Разбирате, че бебето ви има нужда от нещо, но не сте сигурни какво е то. Ето няколко жокера, които ще са ви полезни в подобна ситуация

„Гладен съм!“

Плачът може да е признак на глад – но обикновено това е  късен знак . Ако изчакате бебето ви да се разплаче, за да го нахраните, това ще го затрудни да суче.

Какво да направите : Гледайте и реагирайте на показателните сигнали за глад на вашето бебе като например разтягане или свиване, издаване на смукателни звуци или движения, смучене на пръсти или юмруци.

„Трябва да се оригна!“

Плачът след хранене може да е знак, че бебето ви трябва да се оригне. Някои бебета поглъщат въздух, когато се хранят, независимо дали ги кърмят или хранят с шише.

Какво да направите: Карайте бебето да се оригва преди, по време и след хранене (ако приемете, че бебето е още будно). Имайте предвид положението му по време на кърмене. Ако държите бебето си в седнало или полу-изправено положение, няма вероятност то да погълне толкова въздух.

„Мръсен съм!“

Плачът често сигнализира за мокра или мръсна пелена. Бебетата използват много памперси, обикновено минимум осем пелени на ден!

Какво да направите: Можете да намалите плача на вашето бебе, като редовно сменяте памперса му – например след всяко хранене или на всеки 2 до 3 часа – вместо да чакате за замирише или да натежи, за да се сетите, че трябва да се смени.

 

„Уморен съм!“

Плачът, особено когато е придружен от триене на очите, може да означава, че бебето ви се нуждае от сън.

Какво да правите : Малките бебета се нуждаят от много сън. Понякога достигат до 16 часа на ден! Придържането към обичайната ви рутина за лягане дава на вашето бебе усещане за сигурност и спокойствие.

 

„Болен съм!“

Плачът е типичен отговор на заболяването. Вашето бебе не може да ви каже какво боли, но плачът може да е индикация, че има нещо.

Какво да направите :  Проверете за температура. След това гледайте езика на тялото на вашето бебе: Освен да плаче, какво още се случва? То придърпва краката си до корема (индикация за болка в корема)? Дърпа ли се за ухото си (възможен признак на болка в ушите)?

 

„Поникват ми зъби!“

Острите малки зъби, пробиващи чувствителните венци могат да бъдат болезнени за вашето бебе. Зъбите могат да предизвикат болка в устата, дори преди връхчетата на зъбите да  пробият повърхността на венците.

Какво да направите : Опитайте да дадете на бебето си нещо, което да дъвче, за да облекчи дискомфорта му. Чиста, мокра кърпа, която е във фризера няколко минути, е добър вариант. Или му предложите твърд гумен пръстен за дъвкане. Потриването на чист пръст върху венците му също може да помогне. Ако вашето бебе е по-голямо от 6 месеца и е започнало да яде и други храни, може да оцени нещо студено като ябълков сок или кисело мляко.

 

„Студено ми е!“

Плачът може да означава, че бебето ви не се чувства комфортно на определена температура. Може да забележите, че бебето ви плаче, когато сваляте дрехите му, за да го къпете или да смените памперса му. Вашето бебе може също да плаче, ако сте го облекли твърде топло и то прегрява, но далеч по-рядко е да плаче от топлото, отколкото от студеното.

 

Какво да направите : Много експерти препоръчват  температурата в помещението,  в което спи бебето, да се поддържа между 20 ° C до 22,2 ° C. Бъдете наясно с промените в околната среда – като например преминаване от климатизиран интериор към горещото на открито – и сменете дрехите на вашето бебе, ако е необходимо.