Как да играете с новороденото и защо това е важно

Играта е от съществено значение за цялостното развитие, учене и усъвършенстване на вашето бебе.

Чрез играта то научава много за околния свят и как може да взаимодейства с него. Новите преживявания в играта също помагат на части от мозъка на бебето да се свързват и развиват. Играта, заради която вашето бебе се движи, спомага за изграждане мускулна сила, както и на груби и фини двигателни умения.

Играта помага на новороденото да се научи да общува и да разбира думите. Възможно е не винаги да имате време да оставите всичко и да играете, но все пак можете да разговаряте с бебето си за случващото се – например, докато готвите вечеря, пазарувате или сгъвате дрехи.

Играта помага на вас и вашето новородено да се опознаете. Това е така, защото тя може да ви каже много за личността на вашето бебе. Грубо и глупаво или тихо и спокойно, скоро ще разберете какво харесва вашето новородено.

Когато играете с бебето, то се научава да се доверява и да е зависимо  от вас, а връзката помежду ви се засилва. Това помага на бебето да се почувства обичано и защитено.

Идеи за игри за новородени

Играта с вашето бебе е свързана с взаимодействията между вас и вашето новородено, а не от игри и играчки. Това означава, че всичко, от което се нуждаете, за да започнете да играете с новороденото, сте самите вие и бебето.

 

Ето няколко идеи за игра за новородени:

  • Пейте, чатете, гъделичкайте, бройте пръсти – простите неща са най-добри за новородените. Бебетата също обичат детски рими, които включват докосване. Споделянето на детски рими или традиционни песни от вашата собствена култура и език също е чудесно.
  • Правете физиономии, усмихвайте се, смейте се, завъртете очите си или изтплезете езика си. Вашето бебе обича да гледа лицето ви. Смяната на пелени е чудесно време за игра лице в лице .
  • Дайте на бебето си да усеща различни предмети – меките играчки, дрънкалки или платнени книги със страници с различни текстури са много забавни за вашето новородено. Усещането за различни неща помага на бебето ви да научи за света.
  • Подарете на бебето си различни неща за разглеждане – отвън, отвътре, различни хора или различни стаи.
  • Осигурявайте всеки ден на бебето седене по корем. Това го тренира да държи главата си изправена и му позволява да вижда нещата от различна гледна точка. Винаги наблюдавайте бебето докато е по корем и го поставяйте да спи по гръб.
  • Говорете или издавайте звуци на бебето и изчакайте то да отговори. Това може да отнеме малко време, но ще се изненадате колко малко му трябва, за да „отговори“ бебето ви.
  • Опитайте да четете с бебето си . Никога не е рано да започнете, но не забравяйте да държите книгата близо – новородените могат да виждат само около 20-30 см пред себе си.

И не забравяйте да се наслаждавате един на друг. Играе се само ако е забавно.

Следвайте  знаците на бебето. Дори бебетата с много енергия се нуждаят от почивка и може да се почувстват преуморени, ако продължите да се опитвате да играете с тях, когато са уморени. Ако вашето бебе изглежда стреснато или разстроено, опитайте да играете по-тиха игра малко по-късно.