Stolica.bg

pixabay

Американски психолози от Държавния университет в Аризона изследваха причините за битките и кавгите, които често възникват между братя и сестри. ...

pixabay

Нивото на хормоните на стреса при майката през последните месеци на бременността е пряко свързано с нивото на интелигентност, което ...

pixabay

Първите месеци на майчинството са трудно изпитание за повечето жени: хормонални промени, промени в метаболизма, безпокойство за детето - всичко ...

mozarella

Сиренето е източник на витамини и калций, които са необходими за растящия организъм. Ето кои сортове са подходящи за деца и в какво количество е безопасно за бебешка храна. За правилното развитие на детето е важно храненето да е пълноценно. Ето защо е важно да внимавате при избора на храни, които вашето бебе получава, и да наблюдавате реакцията на тялото към новите храни. Не всички храни от масата за възрастни са разрешени за хранене на бебето, а някои от тях може да са твърде трудни за храносмилане. Сиренето е много здравословен продукт, богат на витамини и протеини, но не всички сортове са подходящи за детското меню. Нека разгледаме по-отблизо възрастта, на която детето може да яде сирене и как правилно да го добавите към менюто. Ползите от сиренето за деца Този ферментирал млечен продукт е полезен както за възрастни, така и за деца. Съдържа много полезни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на детския организъм. Сиренето е засищащ продукт, така че идеално засища, утолява глада и дава тласък на енергия. При редовна употреба на този продукт е по-лесно да се натрупа необходимото телесно тегло, ако детето не наддава добре. Добавянето на този ферментирал млечен продукт ще помогне да се направи диетата на децата по-разнообразна, ще донесе нови вкусови усещания и ще ги запознае с други вкусове, които се различават от майчиното мляко, така че полезността на сиренето за менюто на децата е голяма. Сиренето също помага за премахване на излишната лактоза или млечна захар от тялото. Съдържа много по-малко лактоза в сравнение с млякото и другите млечни продукти. При дъвчене на твърда храна дъвкателните мускули се тренират, а зъбите се почистват от плака. Съдържа протеин Твърдите сирена съдържат приблизително 25 грама протеин на 100 грама продукт. Пармезанът съдържа повече – 35 грама. Количеството животински протеини за деца до 7 години трябва да бъде от 65-70% от общото количество, а за деца от 7 до 14 години – най-малко 60%. Общият прием на протеин трябва да бъде 36 грама дневно за възраст 1-2 години и 42 грама дневно за възраст 2-3 години. Именно животинските протеини съдържат незаменими аминокиселини. Той е градивен елемент за растежа на тялото и образуването на тъкани. Те са важни за правилното функциониране на хормоналната система, производството на ензими и антитела. Ако има недостиг на протеинови храни, растежът на детето може да се забави, имунитетът и устойчивостта към болести намаляват, нервността се увеличава и кръвообращението се влошава. Съдържа калций Този елемент е жизненоважен за растящия организъм. Необходим е за растежа и развитието на мускулите, развитието на нервната система, укрепване на сърцето и кръвоносните съдове. Укрепва костите и нокътните плочки, важен за здрави зъби, кожа и коса. Благодарение на него се подобрява функционирането на имунната система и се повишава устойчивостта към вируси. Човешкото тяло не произвежда калций, той може да бъде получен само от храната. Тъй като сиренето е концентриран млечен продукт, то съдържа 10 пъти повече калций от млякото. Например 30 грама пармезан съдържат 1/3 от дневната нужда от този елемент. При недостиг на калций при деца се нарушава процесът на образуване на кости, може да се развие остеопороза, зъбите се засягат по-бързо от кариес, повишава се нервната възбудимост и се влошава процесът на съсирване на кръвта. Съдържа мастни киселини Сиренето съдържа вид млечна мазнина, която лесно се топи при ниски температури и следователно се усвоява почти 100% от тялото. Мастните киселини осигуряват правилната мозъчна функция и са полезни за здравата кожа. Без тях няма да се усвоят мастноразтворимите витамини А, Е и D, които са необходими за растежа и развитието на тялото на детето. В допълнение, млечната мазнина е богата на фосфатиди, които помагат за намаляване на натрупването на мазнини в чернодробните клетки. Помага за намаляване нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и намалява вероятността от развитие на сърдечни и съдови заболявания. За да се усвои калцият от костите, около половината мазнини в менюто трябва да са в наситена форма. Освен това, наситените мазнини осигуряват усещане за ситост и енергия и е по-малко вероятно детето ви да похапва нездравословни храни, като например сладкиши. Следователно сиренето е алтернатива на здравословна закуска. Съдържа антиоксиданти Токоферолът или витамин Е е важен за растежа и развитието на детето от раждането. Необходим е за укрепване на имунната система, нормална мозъчна функция и формиране на репродуктивната система. Укрепва мускулите, насърчава развитието на интелигентността и е необходим за поддържане на нормално количество хемоглобин в кръвта. Предпазва клетъчните мембрани от окисление и намалява окислителните процеси. Укрепва кръвоносните съдове, подобрява работата на сърцето. Полезен за здравето на кожата, подхранва и подпомага нейното възстановяване. Насърчава растежа на косата, прави я силна и здрава. Витамин А, или ретинол, образува защита срещу вирусни заболявания. Важен е за профилактика на варицела, морбили и други инфекциозни заболявания. Участва в производството на левкоцити, възстановява лигавиците след боледуване, помага на организма да произвежда антитела. Необходим за производството на колаген в кожата, подобрява заздравяването на охлузвания и рани и повишава еластичността. Този витамин също е необходим за здравето на очите и острото зрение, като помага да се вижда по-добре на тъмно. Съдържа витамини от група В Витамин B1 или тиамин е необходим за здравето на костите, развитието на мускулите, еластичността на кожата, правилното развитие на вътрешните органи и укрепване на нервната система. Той участва в провеждането на нервните импулси и е важен за метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините. Подпомага укрепването на защитните сили на организма срещу вируси и инфекциозни заболявания. Важен за правилното производство на стомашен сок. Ако има дефицит, детето може да стане раздразнително, разсеяно и да му е трудно да заспи. Появяват се повишена умора и невралгични болки. Витамин B2 или рибофлавин е важен антиоксидант. Бързо се усвоява от организма, а остатъкът се отделя ежедневно, така че е необходимо редовно да се приема с храната, за да се компенсира дефицитът. Участва в усвояването на желязото и други витамини от група В. Необходим е за синтеза на глюкоза, която енергизира и подхранва всички системи в тялото. Укрепва сърцето и кръвоносните съдове, нормализира нивото на холестерола. Важен за клетъчното делене и клетъчния растеж, участва в разграждането на ДНК молекулите. Укрепва косата и подобрява растежа й, повишава количеството кислород в кръвта и помага за предотвратяване на анемия. Възстановява енергията и спомага за намаляване на умората при психически и физически стрес. Витамин B12 е важен за нервната система. Той помага за формирането на обвивките на нервните влакна и е отговорен за правилното предаване на нервните импулси. Отговаря за двигателната функция, както и за осезанието. Необходим за синтеза на хормони, които са отговорни за мозъчната дейност, настроението и възприемането на информация. Растящото тяло се нуждае от голямо количество от този витамин, тъй като той бързо се абсорбира и преработва. На каква възраст можете да дадете сирене на дете и кое е по -добре да изберете? Не се препоръчва да се дава такъв сложен продукт на малко дете под една година, тъй като тялото му няма да може да усвоява големи количества сол и протеини. От шест месеца нататък трябва да добавите малко извара към диетата и е по-добре да започнете да добавяте сирене не по-рано от 12 месеца. До тази възраст храносмилателната система вече функционира доста стабилно, чревната лигавица е силна, а панкреасът произвежда достатъчно ензими, необходими за смилането на храната. Имунната система има време да се укрепи, вероятността от разпространение на патогенни бактерии през кръвния поток намалява и вероятността от алергична реакция към необичайна храна намалява. Когато отговаряме на въпроса кога детето може да яде сирене, подчертаваме, че е по-добре да започнете от една година. Преди да добавите сирене към вашата диета, трябва да се уверите, че детето ви не е алергично към млечен протеин. За първи път можете да дадете само много малко парче, за да сте сигурни, че няма алергична реакция. Какъв вид сирене можете да дадете на децата? За малко дете от една година са подходящи твърди, меки сортове сирена с ниско съдържание на сол. Пармезан, гауда, маасдам, чедър и други твърди сортове са подходящи, те имат достатъчна хранителна безопасност за деца. Съдържанието на мазнини трябва да бъде между 35-45%. Много мазните сортове ще натоварят повече храносмилателната система, докато нискомаслените сортове практически не съдържат калций, необходим на тялото и могат да бъдат подложени на вредна обработка. От година и половина можете да разнообразите менюто и да добавите извара и мариновани видове. Тези видове съдържат по-малко мазнини, но имат повече сол, така че не са подходящи за първо хранене. Какви видове сирена не трябва да ядат децата? Видовете сирена, които са трудни за смилане, не са подходящи за храносмилателната система на вашето бебе. Пушено – не се препоръчва за употреба от деца на всяка възраст. Съдържа много сол, която може да бъде вредна. Може също така да съдържа хранителни добавки от категория Е, които причиняват алергии. Ако е направено по технология на течен дим за пушене, това го прави още по-вреден. Преработен – съдържа голямо количество мазнини и много сол, така че може да навреди на здравето на детето, тъй като увеличава натоварването на бъбреците. Освен това, съдържа вредни изкуствени добавки, които могат да доведат до алергии. При мухъл има висок риск от отравяне при дете, така че не трябва да давате такива сортове на деца под 12-годишна възраст. Плесента по сиренето често причинява алергии в ранна възраст. Не трябва да давате домашно приготвени сортове, тъй като продуктът трябва да премине контрол за безопасност. Не трябва да давате нещо, което се нарича „продукт“ вместо сирене, тъй като такива продукти могат да имат вредни добавки. Съдържат не повече от 20% натурално мляко. Колко сирене могат да ядат децата? • Започвайки от една година, се препоръчва да се дават малки допълващи храни, за да не се претоварва стомашно-чревния тракт. • На възраст от една до 1,5 години е разрешено да се добави малко количество към диетата, до 5 грама. • От година и половина до две можете постепенно да увеличите до 15 грама. • От 2 до 4 години увеличете до 21-30 грама. В детска възраст сиренето не трябва да се дава ежедневно. По-добре е да отделите 2-3 дни в седмицата, когато този ферментирал млечен продукт ще присъства в менюто, за да не натоварвате храносмилането на детето. При първото хранене е важно да наблюдавате реакцията към непознато ястие и да се уверите, че бебето не развива хранителна алергия или непоносимост. До четиригодишна възраст ще бъде по-полезно да го давате в настърган вид. Може да се добави към други ястия, като омлет, зеленчукова гарнитура, паста или гювеч. Няма нужда да добавяте допълнителна сол към храната си, тъй като сиренето вече съдържа достатъчно натрий. Също така не се препоръчва смесването на продукт от сирене с месни ястия или с масло, тъй като едновременното приемане на трудни за смилане храни може да претовари храносмилането на детето. От четиригодишна възраст сиренето може да се сервира като самостоятелна храна под формата на филийки или на сандвич с хляб. Тази опция е подходяща не само за деца в предучилищна възраст, но и за деца в училищна възраст. Отговаряйки на въпроса на каква възраст децата могат да започнат сирене, след 4 години си струва да дадете филийки от твърдия сорт. Вреди и противопоказания при ядене на сирене • При тежка лактазна недостатъчност и забрана за лактоза не се допуска, тъй като съдържа лактаза, макар и много по-малко, отколкото в млякото. Ако лактозният дефицит не е много тежък, препоръчително е да се консултирате с педиатър, преди да го дадете на деца. • Не трябва да го ядете, ако сте алергични към протеина, съдържащ се в кравето мляко. • Тъй като продуктът със сирене съдържа много сол, трябва да се внимава, ако децата имат бъбречно заболяване. • Тъй като това е висококалоричен продукт, трябва да го давате в малки количества и да наблюдавате приема на калории, особено ако детето е с наднормено тегло. Ако теглото му е нормално, малко количество няма да навреди, тъй като тялото расте бързо и енергията се изразходва в движение. Трябва да се има предвид, че нискокалоричните сортове имат по-малко богат вкус и съдържат по-малко хранителни вещества, така че са по-малко подходящи за дете.

Сиренето е източник на витамини и калций, които са необходими за растящия организъм. Ето кои сортове са подходящи за деца ...

woman

Една от неочакваните последици от бременността е уголемяването на краката, предупреди акушер-гинекологът Кристина Шейдаева. Специалистът подчерта, че растежът на краката ...