Доктор: захарта по време на бременност може да навреди на бебето и майката

pixabay

Специалист обясни защо бременните не трябва да прекаляват със сладкишите.

От алергии до астма

Отминаха дните, когато всички наоколо вярваха, че тялото на бременната жена изисква точно това, от което се нуждае нероденото бебе. Лекарите настояват да се спазва определена диета.

 

Храненето на бременната жена трябва да бъде питателна и здравословна, казва Елена Жук, общопрактикуващ лекар. В противен случай безразборното хранене и каквото ви се иска ще се отрази негативно на общото състояние на жената и не само. Особено трябва да сте внимателни при употребата на всякакви сладки десерти, сладкиши, шоколад.

 

Това се доказва от проучвания на учени, които установиха, че сладкишите по време на бременност не само добавят излишни килограми, но и влияят негативно на здравето на нероденото дете и майката. Любовта към захарта може да се превърне в алергични реакции за бебето, дори да предизвика астма.

 

Какво се случва, ако не се ограничавате

Според специалиста на бременната жена винаги й липсват полезни вещества, тъй като тя се нуждае само от това, което се нарича „за двама“. Но в сладкишите не са открити специални витамини, така че тя може и без сладкиши. Още по-добре е да ги замените с плодове, които също са сладки, но не съдържат толкова много захар, което може да повлияе неблагоприятно на здравето.

 

Захарта и сладките в големи количества също са опасни за бременната жена, тъй като могат да провокират развитието на алергични реакции при нероденото бебе към домашни любимци, прахови акари и различни видове растителност. Рискът дете, чиято майка е яла много сладко по време на бременност, да развие алергия, се увеличава значително в сравнение с тези деца, чиито майки не са били пристрастени към захарта по време на бременността, каза лекарят.