Ескперти не разбират защо коронавирусът подминава децата

Оказва се, че коронавирусът, от който всички се страхуват, подминава децата. Това е чудесна новина, но все пак, има някаква основателна причина това да се случва, питат се експерти.

Защо при децата има по-ниска честота на коронавирусна инфекция?

Докато коронавирусът се разпространява по целия свят, разболявайки и убивайки стотици, лекарите забелязват нещо любопитно: много малко деца са диагностицирани с него. А от тези, които го имат, повечето са били съвсем леки случаи.

В Китай, където е започнала епидемията, децата съставляват едва 2,4 % от всички съобщени случаи на COVID-19, според доклад от Световната здравна организация и Китай от миналия месец. От тях само една треска – 2,5 % – проявяват тежки симптоми. В световен мащаб досега не са регистрирани смъртни случаи при малки деца.

Милостта на коронавируса към децата е облекчение и загадка за специалистите по детски инфекциозни заболявания, които имат съвсем малко работещи теории, но нямат окончателни отговори защо.

„Това е една от необичайните находки за този вирус, която  продължава да ни озадачава“, казва д-р Франк Еспър, специалист по детски инфекциозни заболявания в клиниката в Кливланд Клиентланд, чиито изследвания се фокусират върху вирусни респираторни инфекции и новопризнати инфекциозни заболявания. „Нормалните коронавируси изглежда засягат еднакво децата и възрастните, но този по някаква причина със сигурност предпочита повече възрастното население.“

Отговорът може да се крие в разликата между имунната система на децата и възрастните, споделят специалистите. С напредване на възрастта имунната система отслабва, което потенциално затруднява борбата с болестите.

„Виждали сме подобни модели и за други заболявания – варицела например. Възрастните, които се заразяват, прекарват заболяването много тежко“, споделят вирусолози.

 

Има и други възможни обяснения. Децата, които обикновено са бомбардирани с някои други коронавируси, като например тези, които причиняват обикновената настинка, могат да имат антитела, които предлагат някаква кръстосана защита на този вирус.

Имунната система на децата е свикнала да бъде атакувана постоянно, така че е в тяхна полза да координират и регулират реакцията им.

Все още не е налице някакъв окончателен признак, доказващ тези теории.

Първоначално експертите смятали, че децата понасят по-добре новия коронавирус, тъй като имат по-здрави бели дробове, които са били изложени на по-малко цигарен дим и замърсители, отколкото възрастните, особено в Китай, където качеството на въздуха е доста лошо.

Това не означава, че децата не могат да предават вируса на други, по-уязвими членове на общността. Тъй като тестът става все по-широко разпространен в Съединените щати, вероятно е да бъдат открити повече случаи при деца, разсъждават специалисти.

Това не означава, че вашето дете или което и да е друго дете няма да се разболее и, че не могат да се заразят и да разпространят инфекцията върху други хора, които могат да се разболеят по-тежко.“

Дори новородените изглежда понасят вируса сравнително добре: Едно проучване установява, че в Китай само девет бебета са хоспитализирани с него между 8 декември и 6 февруари. Нито едно от тях не е имало тежки усложнения или е имало нужда от интензивно лечение.

Все пак експертите предупреждават, че недоносените деца и децата с основни хронични здравословни проблеми трябва да се считат за рискови от развитие на усложнения.

По принцип децата също не са били податливи на минали огнища на коронавирус. SARS и респираторният синдром в Близкия изток, или MERS, инфекциите са били „сравнително редки“ сред децата, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Епидемиолозите съветват децата и техните семейства да предприемат превантивни мерки, като например измиване на ръцете със сапун и вода или с препарат на основата на алкохол, дезинфектант за ръце и да покриват устата си, когато кашлят.

Ако децата се чувстват зле, родителите трябва да ги наблюдават внимателно и да защитават хората около тях, за да се уверят, че не предават заразата на приятели и членове на семейството.

Междувременно експертите се надяват, че имунитетът, който децата проявяват, ще им даде повече познания за това как се държи новият коронавирус.

 

„Това е нещо, което наистина искаме да знаем. Кое позволява при някои хора симптомите да са леки или никакви, а други хора наистина се разболяват тежко?“ споделят учените.