Безопасно ли е да ядете морски дарове и риба по време на бременност?

Повечето риби и миди са безопасни за консумация пo време на бременност, при условие че са приготвени правилно. Всъщност, много риби имат важни ползи за здравето за вас и вашето бебе, така че е чудесна идея да ги включите в диетата си, ако можете.

Здравните експерти, обаче, препоръчват да избягвате някои риби и морски дарове по време на бременност, тъй като те крият висок риск от заразяване с паразити, микроби или токсини.

Уверете се, че купената от вас риба не е обезцветена и не мирише лошо. Когато приготвяте риба и морски дарове вкъщи, следвайте указанията по-долу, за да е безопасно да се храните с тях:

 

  • Ако готвите цяла риба или филе, проверете дали са готови като пъхнете върха на остър нож в месото и го издърпате настрани. Месото трябва да е непрозрачно, трябва да започва да се отделя на листове като люспи.
  • Когато извадите рибата от фурната или изключите печката, оставете рибата да престои три до четири минути, за да завърши готвенето.
  • Скаридите и омарите стават червени, когато се готвят, а месото става бяло.
  • При миди и стриди следете момента, в който се отварят черупките им, което показва, че са готови. Изхвърлете всички, които останат затворени след готвене.
  • Когато използвате микровълнова печка за приготвяне на морска храна, проверете на няколко места, за да се уверите, че всичко е готово.
  • Бихте могли да използвате хранителен термометър, за да проверите дали вашата морска храна е достигнала температура поне 63 градуса. Тогава ще знаете със сигурност, че е готова за ядене.

 

Пушени морски дарове, включително пушена сьомга

Пушените морски дарове, включително пушена сьомга и пъстърва, могат да бъдат замърсени с бактерии от листерии. Една бременна жена е изложена на повишен риск от инфекция с листерия ( листериоза ), което може да бъде много опасно за бебето.

Поради тази причина, избягвайте салати с пушена сьомга и пушена пъстърва.

Предварително приготвени скариди

Готовите скариди също могат да бъдат замърсени с бактерии от листерия. Готвенето на скаридите до поне 63 градуса С и консумацията им непостредствено след това ги прави безопасни.

 

Пресни, сурови морски дарове

Избягвайте пресни, сурови морски дарове и храни, които ги съдържат, включително суши, сашими, стриди и други миди. Всеки вид прясна морска храна е потенциално рисков, когато е суров, защото може да съдържа паразити като тения. Тенията може да ви разболее и да лишава тялото ви от хранителни вещества, от които се нуждаете вие ​​и вашето бебе.

 

Суровите морски дарове също могат да съдържат по-високи нива на вируси и бактерии от варената риба и морските дарове, което ви излага на риск от хранително отравяне или листериоза. Хранителното отравяне от сурова риба няма да навреди на бебето ви, но може да ви накара да се почувствате много зле. Листериозата може да причини спонтанен аборт.

 

Ако ядете навън, помолете рибите и мидите да са добре приготвени.  Предварително приготвеното суши от ресторанти и магазини често се съхраняват при стайна температура, което позволява на листериите да се размножават бързо, дори когато сушито не съдържа сурова морска храна. Съществува и риск от листерия върху суровите съставки от морски дарове, които замърсяват напречно други съставки по време на работа с храни.

Риба с високи нива на живак

Живакът е естествено срещащ се химикал, който може да се натрупа в хранителната верига на океана. Всички риби съдържат малко живак, но по-големите риби в горната част на хранителната верига имат по-високи нива. Готвенето, замразяването или консервирането на риба не намалява съдържанието на живак.

Ако консумирате изброените риби, трябва да приемате само една порция (150 грама) на две седмици, а след това да избягвате да ядете друга риба през тази две седмици:

 

  • акула (филе)
  • вид голяма океанска риба
  • риба меч

 

Ако консумирате изброените риби, трябва да приемате само една порция (150 грама) седмично и след това избягвайте да ядете друга риба в същата седмица:

 

  • дълбоководен костур
  • сом

 

Можете да ядете друга риба с ниски нива на живак два или три пъти седмично, включително:

 

  • всички скариди, омари
  • калмари и октопод
  • костенурка
  • сьомга и пъстърва
  • меджид
  • аншоа
  • платика

 

Ако искате да ядете риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, опитайте тези, които не са с високо съдържание на живак:

 

  • скумрия
  • Атлантическа сьомга
  • консервирана сьомга и риба тон
  • прясна австралийска и дива уловена сьомга и риба тон
  • херинги
  • сардини