6 храни, които могат да навредят на бременните жени

храна

Храната, която бъдещата майка приема, оказва влияние върху нероденото дете. Ето защо е важно да наблюдавате диетата си и да избягвате определени храни. Подготвили сме списък с най-опасните.

Знаете ли, че покълналите зърна могат да ви причинят салмонела?

Сурово месо

Може да съдържа листерия, бактерията, която причинява листериоза. Симптомите на заболяването: треска, главоболие, болки във врата, диария. Листериозата е опасна за бременни жени, тъй като може да причини преждевременно раждане или да зарази бебето. Суровата или средно изпечената пържола е по-малко опасна, но ако е възможно, е по-добре да изпечете месото поне до средно.

 

Непастьоризирано сирене

Много меки сирена не са пастьоризирани и също съдържат листерия.

 

Сурова или недопечена риба и морски дарове

Суши със сурова риба може да съдържа салмонела. Само в Съединените щати всяка година от нея умират 450 души. Децата и бременните жени могат да имат тежки реакции към салмонела, включително тежка диария и дехидратация.

 

Някои видове готова риба

Марлин, едроок тон, скумрия и акула могат да натрупат живак в телата си и не трябва да се консумират по време на бременност. Живакът засяга централната нервна система на детето и може да доведе до изоставане в развитието. По-добре е да ядете риба, която е безопасна за тялото, като сардини. Също така трябва да избягвате всяка пушена риба.

 

Сурови яйца

Най-популярният източник на салмонела. Не бива да закусвате полусурови яйца или да ги добавяте към домашна майонеза или сладолед.

 

Зърнени кълнове

Популярна диетична храна, която също може да ви причини салмонела.

Ако нямате късмета да хапнете нещо от този списък, не се паникьосвайте! Най-вероятно всичко ще бъде наред. Ако почувствате неприятни симптоми, консултирайте се с лекар: повечето от тези инфекции на ранен етап могат да бъдат излекувани без затруднения.