Много опасно за деца под петгодишна възраст: какви болести се крият под черупките на яйцата

яйца

Познатият продукт и една от най-любимите опции за закуска трябва да се избират много внимателно и да се проверяват преди консумация.

Яйцата са популярен продукт в цял свят. Средно хората ядат около пет яйца на седмица.

 

Какво определя цвета на черупката на яйцата?

Цветните яйца са резултат от селекция. Без химикали и боя.

Когато се отглежда нова порода, в зависимост от цвета на оперението, това ще бъде цветът на черупката.

Има погрешно схващане, че кафявите яйца са по-естествени от белите. Това е грешно. Цветът на черупката зависи единствено от генетиката на пилето. Химическият състав на белтъка и жълтъка е приблизително еднакъв навсякъде.

 

Какви са ползите от яйцата и колко от тях можете да ядете на ден?

Яйцата са необходим продукт за хората. Съдържат калций, цинк, витамини D, E, K, B6. Най-важното е холинът. Това е органично съединение, което предпазва от деменция.

Има ли някакъв стандарт за това колко яйца можете да ядете на ден? Диетолозите са безкомпромисни – категорично не препоръчват повече от три броя.

„Ако човек яде много яйца на ден, да речем 7 яйца, тогава ще има голям прием на мазнини в тялото. Това, разбира се, ще засегне метаболизма на мазнините, метаболизма на холестерола и може да доведе до атеросклероза “, коментира диетологът Алена Баредо.

 

Защо яйцата могат да бъдат смъртоносни

Тогава какво е важно при избора на яйца? Каква опасност може да се крие под черупката?

Яйцата могат да бъдат източник на много болести. И едно яйце, което например е съхранявано дълго време, може да има вътре в себе си чужда микрофлора, която ще се развие там по време на съхранение.

И това не е толкова необичайно за кокошите яйца.

Тази инфекция е много опасна за деца под петгодишна възраст. Тази инфекция е много опасна за възрастните хора. За хора с тежки хронични заболявания, имуносупресивни състояния, онкологични заболявания.

 

Става дума за салмонела – бактерия, причиняваща салмонелоза, остро инфекциозно заболяване. Диария, гадене, повръщане, висока температура са всички негови симптоми.

 

Мога да кажа само едно: пилето е доста скрупулен индивид, защото не всички са устойчиви на болести. И не всеки в домакинството изпълнява тези мерки за ваксинация и профилактика на определени заболявания.

 

Възможно ли е да се защитите?

Говорейки за профилактика, определено трябва да кажем, че за такива яйца, купени на някои пазари, от непроверени домакини, трябва да има ясно правило. Тези яйца трябва да се варят поне 10 минути.

 

Как да различим пресните яйца от развалените

Как да изберем качествени яйца?

Трудно е да си представим диетата на съвременния човек без яйца. Когато избирате продукт, е много важно да погледнете условията, при които се съхранява. Магазинът е едно, пазарът е друго.

Яйцето е система, която трябва да бъде такава, каквато идва от природата, тоест без пукнатини, без повреди. Тогава ви е гарантиран срок на годност от 25 дни при температури от 0 до 20 градуса по Целзий.

Първата проверка може да се направи в магазина. Вземете яйце и го разклатете. Ако чуете бълбукане вътре, това означава, че продуктът е остарял.

Вторият метод е малко по-сложен и изисква специално устройство – овоскоп. Големите търговци обикновено го имат.

Лесно е да погледнете с овоскопа, така че да няма съсиреци, примеси или кръв вътре, защото вече е развален.

Ако яйцата вече са донесени у дома, има друг начин. Ще ви трябват две чаши вода. Едно яйце – съдейки по марката – току що е пуснато в продажба. Второто е пред изтичане.

 

Ако едно яйце изплува на повърхността, това означава, че вече е развалено. Ако имаме яйце на дъното, то съответно е възможно най-прясно.

Ето и резултат от лабораторно изследване. Бяха тествани два вида продукти: ферма и фабрика.

 

„В доставените проби не са открити бактерии ешерихия коли, както и патогенни микроорганизми от рода на салмонела. Общото бактериално замърсяване също не надвишава нормите.

Рецептата за поширани яйца на главния готвач

Легендарният италиански готвач Емануеле Монгило сподели уникална рецепта за закуска.

 

Ще ви трябва купа и стреч фолио.

 

Трябва внимателно да счупите яйцето в купа, покрита с обикновено прозрачно фолио. Трябва да е топка. Важно е да завържете здраво торбата, за да не изтече нищо. След това яйцето в плика трябва да се постави в гореща вода.

 

Две минути и половина са достатъчни. Сега трябва да срежете торбата и да поставите яйцето върху хляба.

 

Така бързо, за три минути можете да приготвите красиво и вкусно ястие с поширани яйца. Не са необходими специални умения. Добър апетит!