Детето изведнъж става неуправляемо – има основателна причина за това

pixabay.com

Някои родители са много загрижени за поведението на децата си, когато те станат просто неконтролируеми. Какво причинява поведенческите разстройства и как да се справим с тях? Тук ще намерите отговори на всички основни въпроси.

За да разрешат проблема с неправилното поведение на детето, родителите трябва да намерят истинската причина за тяхното неподчинението. Не бива веднага да наказвате сина или дъщерята. Ако искате наистина да помогнете на детето, разберете какво не е наред.

Защо общуването с децата е трудно

Ако едно дете категорично отказва да слуша родителите си, тогава често причината за това поведение е:

  1. Борбата за внимание

С други думи, детето се стреми с всякакви средства да привлече вниманието на родителите, да почувства тяхната подкрепа приразлични обстоятелства. Родителското внимание е много важно за нормалното развитие на детето. Но ако възрастните са постоянно заети и не се интересуват от живота на детето си, тогава детето използва всички възможни средства, за да получи това, което иска. Родителите, въпреки заетостта, трябва да отделят максимално време на децата си, не забравяйте да ги възнаграждавате за добро поведение и отлични оценки, а не просто да наказвате лоши им дела и грешки.

  1. Самоутвърждаване

Ако детето постоянно чува забележки и упреци от родителите, то започва да се бори за самоутвърждаване, често чрез остра демонстрация на собственото мнение, дори и то да е погрешно. Когато родителите прекалено ограничават детето и непрекъснато показват авторитета си, именно неподчинението ще бъде отговорът му. Той ще се опита да направи всичко като предизвикателство, дори и да не е вече постоянно контролиран.

Желанието да се утвърди се особено се засилва в юношеството, тъй като през този период родителският контрол се възприема като унижение на личното достойнство и посегателство върху независимия живот. Дори и възрастните да са прави, детето ще възприема мнението им с враждебност. В този случай трябва да намерите подход към тийнейджъра – не го тормозете с безкрайни съвети, не правете коментари, не критикувайте.

  1. Желание за отмъщение

Децата могат да отмъщават на родителите си по различни причини, често поради:

  • постоянно сравняване с по-големи сестри или братя;
  • унизителното отношение на майката към баща и обратно;
  • развод на родителите;
  • неизпълнение на обещания от страна на възрастните;
  • несправедливо наказание или сурова критика;
  • липса на любов между родителите.

Детето може не винаги да изразява обидата си. Но ако родителите забележат промени в поведението, например, добрите резултати в училище намаляват, системно се нарушава дисциплината – това е тревожен знак и трябва да разберете на какво се дължи.

  1. Липса на самочувствие

Причината за това могат да бъдат не само напрегнатите отношения с родителите, но и с учителите и връстниците. Ако едно дете се провали и това е придружено от критика от страна на другите, тогава нивото му на самочувствие намалява и то започва да вярва, че е губещ. В този случай децата спират да се интересуват от околния свят, считат себе си за лоши, неудачници и се примиряват с това.

Ако има проблеми в семейството, това неминуемо води до проблеми в училище и обратно. Мъдрите родители никога няма да критикуват детето си, в определени ситуации ще го изслушат и подкрепят, понякога ще го накажат, но определено няма да го игнорират.

Психолозите препоръчват на родителите, които са изправени пред неподчинение на децата да следват собствените си чувства, защото често те „отварят очите“ за корена на проблема и помагат да намерят правилния отговор.